Gyakran felmerülő kérdés, hogy miért bízz meg egy webdesignert vagy egy webfejlesztő céget az oldalad elkészítésével, ha léteznek előre elkészített, szemet gyönyörködtető sablonok is, ráadásul mindössze néhánytíz dollárért lehet hozzájuk jutni.
Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, milyen előnyei és hátrányai vannak az egyedi fejlesztésű weboldal tervezésének, illetve sablonok használatának; mikor melyiket érdemes választanod.

Egyedi fejlesztésű weboldal vagy weboldal sablonok - melyiket válasszam | PPCO blog
Az, hogy egyedi fejlesztésű weboldal vagy vásárolt sablon az, amit érdemes használnod, elsősorban attól függ, milyen üzleti céljaid vannak a leendő weboldaladdal.

Egyedi fejlesztésű weboldalt vagy sablont használj?

A legfrissebb statisztikák szerint a hazai vásárlók közel háromnegyede vásárol alkalmilag vagy rendszeresen online. Ez azt jelenti, 4 vásárlóból 3 potenciálisan elérhető számodra az online térben; tehát a minőségi online jelenlét ma már megtöbbszörözheti a vállalkozásod bevételét akkor is, ha egyébként fizikai helyszínen szolgáltatsz (szerviz, fodrászat, étterem stb.), hiszen bizonyos folyamatok (pl. a foglalás, előlegfizetés) ezekben az esetekben is könnyedén automatizálhatók.

Mit jelent az egyedi fejlesztésű weboldal?

Mielőtt hosszú kódsorok és sötét szobában üldögélő programozók jelennének meg a szemed előtt, érdemes tisztázni, mit is jelent pontosan az egyedi tervezés. 

Az egyedi webdesign elsősorban a te vállalkozásodra, márkádra van tervezve, kiemelve annak előnyeit és értékajánlatait. Ez egyértelmű versenyelőny, hiszen támogatja az üzleti céljaidat is; könnyedén eladhatsz azoknak, akiknek szeretnél – sőt, még ennél is könnyebben teheted őket visszatérő vásárlókká.

Mik azok a weboldal sablonok?

A weboldal sablonok előre lefejlesztett oldaltervek, amelyet telepítve máris egy félkész oldalt kapsz, melyet elegendő személyre szabnod. Legtöbb esetben előre hozzáadva tartalmazzák a szükséges kiegészítőket (hírlevélküldő, blog felület, webshop modulok stb.) is.

Hogyan válassz?
Az, hogy egyedi fejlesztésű weboldal vagy vásárolt sablon az, amit érdemes használnod, elsősorban attól függ, milyen üzleti céljaid vannak a leendő weboldaladdal.

Az egyedi fejlesztésű weboldal előnyei

  • minden elemében a márkádra szabott, felépítése pedig a te célpiacod számára leginkább vásárlást elősegítő módon történik
  • könnyedén bővíthető a későbbiekben, ha új szolgáltatást szeretnél hozzáadni az oldalhoz
  • a kezdetektől keresőoptimalizált, tehát az első percektől kezdve a Google alapelveihez van igazítva, így a tartalmaira releváns módon jelenik meg az oldalad és folyamatosan erősödik a pozíciója a keresőben. 
  • fontos előny, hogy minden eszközre elkészül már a fejlesztéskor az oldal terve, így jól fog működni mobilon és tableten is

Mivel egy eredményes weboldal fejlesztése gyakran többféle szakember munkáját is igényli – dolgozik vele webdesigner, webfejlesztő, marketinges, grafikus és SEO specialista is – ezért a kivitelezése jóval több időt és anyagi erőforrást igényel (azaz drágább), mint a sablonból készített oldalaké. 

Egyszerűbb oldalak és kisebb webáruházak esetén ezért gyakori, hogy ún. full stack designerek végzik el a teljes fejlesztési folyamatot, akik minden részfeladathoz értenek, de egyik területnek sem specialistái.

 A sablonból készült oldalak előnyei

Előfordulhat, hogy nincs időd vagy anyagi lehetőséged egy egyedi weboldalt elkészíttetni, a vállalkozásod viszont igényli az azonnali online jelenlét létrehozását. Ilyenkor tehet jó szolgálatot egy előre elkészített, akár iparágspecifikusan felépített sablon. 

Nézzük, milyen előnyei vannak annak, ha sablonból dolgozol:

  • olcsóbb megoldás, hiszen nincs külön fejlesztési költsége.
  • gyorsabban elkészül, mert nem kell várni a marketingesre, a fejlesztőre, a grafikusra, hiszen felépítésükből adódóan már a legtöbb opció előre be van építve. 
  • nincs szükséged webdesignerre, a legtöbb esetben elegendő a színeket, a képeket és a betűtípusokat megváltoztatnod a saját márkádhoz kapcsolódóra.

A kedvező árért és a rövid határidőért cserébe viszont sokkal körülményesebb az oldal karbantartása és bővítése. Ezen kívül rengeteg olyan kiegészítőt használnak, amelyeknek időközben megszűnhet a fejlesztési támogatottsága, így nem csak az oldalt fogják lassítani, de jelentős biztonsági kockázatokat is hordoznak magukban. 

Összefoglalás

A vállalkozásod weboldala hosszútávú befektetés, hiszen maga a vállalkozás sem néhány hét vagy hónap alatt ér el valódi megtérülést, mégsem út közben kezdjük el tatarozni az üzleti tervet. Ezért érdemes mind az időt, mind a pénzt befektetni abba, hogy igényes, megfelelő mélységig kidolgozott és az üzleti céloknak maximálisan megfelelő, jól keresőoptimalizált és versenyelőnyt biztosító weboldalad készüljön. 

Szeretnél a cégednek egy egyedi weboldalt? Választ Honlapkészítés szolgáltatásunkat!