A Google legfrissebb bejelentése; 2023. július 1-től megszűnik a „régi” Google Analytics, helyét teljes egészében a Google Analytics 4 veszi át.

Az Analytics 360 (fizetős fiókok) esetében 3 hónap haladékkal lehet számolni, így azok esetében a határidő: 2023. október 01.

megszűnik az universal analytics

Mi lesz az Universal Analytics tulajdonba gyűjtött adatokkal?

„2023. július 1-jétől a normál Universal Analytics-tulajdonok nem fogják feldolgozni az adatokat. A Universal Analytics-jelentések 2023. július 1-je után is megtekinthetőek lesznek egy ideig. Az új adatok azonban csak a Google Analytics 4-tulajdonokba fognak bekerülni.”
Forrás: Analytics súgó

Azt, hogy pontosan mikortól nem lesz már elérhető az az adat mennyiség, melyet 2023 júniusáig gyűjtöttünk össze az Universal Analytics-be, EZEN az oldalon tűntetik majd fel, illetve az Analytics fiókokba is megérkeznek majd az ezzel kapcsolatos értesítések.

Exportáld adataidat az Universal Analytics-ből, amíg azok elérhetőek.
Az adatok exportálását több számodra megfelelő fájl formátumban is el tudod végezni, PDF-től az XLSX-en át a CSV és TSC formátumokig. Az Analytics 360 ügyfelek számárra jó megoldás lehet az adatok kimentése BigQuery-be.

Mi is az a Google Analytics 4?

A Google legújabb generációs webanalitikai eszköze, mely már viszonylag rég óra elérhető (több, mint egy éve).

Jelenleg még rengeteg mindent fejlesztenek rajta, így továbbra is azt javasoljuk, hogy az implementálását, az adatgyűjtést mihamarabb kezdd el ebbe a fiókba is, de párhuzamosan ezzel maradjon használatban az Universal Analytics.

Miben más az Universal Analytics-hez képest az Analytics 4?

  • Magasabb fokú adatvédelmet biztosít
  • Gépi intelligenciával felvértezve hatékonyabban segít megérteni a felhasználókat
  • Felhasználó központóbb működésű, így egy kicsit más szemléletmóddal közelíti meg az adatok begyűjtését, és feldolgozását
  • Google Ads-el való hatékonyabb összehangoltság

Ha szeretnél bővebben megismerkedni az Analytics 4 eszközével, a súgóban olvashatsz róla!

Ha nem tudod, hogy milyen típusú Analytics van használatban weboldaladon, ez a cikk segíteni fog neked!