Google Ads Display kampányról röviden

A Google Display kampány megnevezés a legtöbbször nem mondd semmit azoknak, akik még nem ismerik részletesebben a Google Ads rendszerét, és annak lehetőségeit. Ezzel szemben tudják, hogy mire gondolunk, amikor banner-, vagy képes hirdetésről beszélünk.

A Google Display hálózati kampányok segítségével helyezhetőek el a képes hirdetések a Google partner oldalain. Ezek a partner oldalak jellemzően blogok, hírportálok, recept oldalak, vagy hasonló; nem termékeket vagy szolgáltatásokat nyújtó weboldalak. Elvétve találkozhatunk olyan oldalakkal is, melyeknek nem a látogató/olvasói szám növelése, és megtartása, hanem értékesítés a célja, azonban ez nem jellemző.

A Te weblapoddal is beszállhatsz a Google partnerhálózatába, amihez regisztrálnod kell a Google AdSense-be, de ez nem tanácsos, amennyiben szolgáltatást vagy terméket értékesítesz ezzel a honlappal, ilyenkor ugyanis könnyen megeshet, hogy a konkurensed hirdetései megjelennek a bannereknek fenntartott helyeken.

 

Google Ads display hálózati banner minta
Google Ads Display kampányokhoz ideális banner minták – Forrás: sketchappsources.com

 

A Google Display hálózatának tagjai

A Google AdSense szolgáltatásba világszerte már 2 000 000 oldal lépett be. Magyarországról is tízezres mennyiségben regisztráltak a weboldal tulajdonosok. A céljuk az, hogy a honlapra látogatóknak megjelenő, számukra releváns bannerek lekattintásáért jutalékot kapjanak.

Te, mint hirdető, ezeket a banner-helyeket töltheted meg hirdetéseiddel, hogy a látogatókat a weboldaladra csábítsd, és ott értékesítsd termékeidet, szolgáltatásaidat.

A Display hálózat tagja a Google tulajdonában lévő videó megosztó közösségi oldal, a YouTube, illetve a Gmail levelező rendszer is.

 

Display célzási lehetőségek

A Google Display kampányok által nyújtott célzási lehetőségek tárháza egészen szélesnek mondható.

Demográfiai adatok A leginkább alapvető célzási mód a demográfia. Meghatározhatjuk a célzott felhasználók korát, nemét, (és persze kampány szinten a földrajzi területüket is).

Kulcsszavak – A kulcsszavas célzásnál azt mondhatjuk meg a rendszernek, hogy milyen jellemző kulcsszavak köré épülő oldalakon szeretnénk megjeleníteni a hirdetéseinket.
(Vigyázz; ez nem egyenlő a Google keresési kampány kulcsszavas célzásával! Tulajdonképpen kicsit sem hasonlít rá, mert ennél a célzásnál nem a felhasználó által beírt szavak alapján jelenítünk meg hirdetéseket.)

Témák – A téma alapú célzásnál kiválaszthatjuk egy bőséges listából, hogy milyen témájú oldalakon szeretnénk elhelyezni hirdetésünket.

Felhasználói érdeklődési körök – A kulcsszavas és a témás célzáshoz képest eltérés, hogy az érdeklődés alapú megoldás esetében a felhasználó alapján döntünk a hirdetés megjelenítéséről, és nem az éppen általa megtekintett weboldal tartalma alapján. Ennél a verziónál is egy hosszú listából válogathatjuk össze a számunkra releváns érdeklődési köröket.

Egyéni érdeklődési körök – Amennyiben nem találunk számunkra releváns, előre definiált érdeklődési köröket, létrehozhatunk a rendszer segítségével újakat. Ehhez tematikában megegyező webcímeket, vagy kulcsszavakat kell megadnunk. A Google intelligenciája felméri ezeket a weboldalakat, és az ottani felhasználókhoz hasonló érdeklődési/demográfiai köröket kombinálva hoz létre egy vállalkozásra szabott célzást.
Ezt a lehetőséget akkor is érdemes használnod, ha az előre definiált érdeklődési körökben találtál megfelelő kategóriákat a hirdetésedhez!

Remarketing – A remarketingről részletesebben írtunk már ezen az oldalon, de a display hálózati célzások közül semmiképpen sem maradhat ki. Ez az egyik legrelevánsabb, legpontosabb célzási módszere a display kampányoknak. Segítségével olyan felhasználóknak mutathatjuk meg a hirdetéseinket, akik jártak már a weboldalunkon, de egészen konkrét aloldalak látogatóira is célozhatjuk a hirdetéseinket.

Weboldal elhelyezések – Lehetőség van konkrét, Google Adsense szolgáltatásban érdekelt weboldalakon is elhelyezni hirdetésinket. Jellemzően ezeknek a legdrágább a kattintási költségei.
Az elhelyezések kategóriába tartoznak a mobilapplikációk is. Néhány esetben nagyon jól tudnak működni ezek az elhelyezések, azonban nagyon gyakran tapasztaljuk a hatékonyságuk alacsony szintjét. Szerencsére egy ügyes trükkel kizárhatóak az applikációkban történő hirdetéselhelyezések.

 

 

A Display kampány céljai, lehetőségei

A display kampányok kisebb mértékben közvetlen vásárlás generálására is alkalmasak lehetnek, azonban arra a Google keresési kampányok sokkal inkább ajánlottak. Ha brand építés céllal szeretnél kampányokat indítani, ezt a lehetőséget neked találták ki!

Nagy elérési, megtekintési számokat érhetsz el a kampányok futtatásával, melynek segítségével könnyedén átadhatod márkaüzenetedet a számodra releváns felhasználóknak.

 

A Display kampányok hátrányai

Brand építésre ideális ez a lehetőség, de csekély közvetlen konverziót, azaz célteljesülést várhatunk tőle, ahogy az előzőekben írtuk.

Ahhoz, hogy márkaépítésre alkalmas legyen, viszonylag magas költségkeret alkalmazása szükséges. Nem elegendő erre fordítani napi 2-3 000 forintot. Olyan vállalkozásoknak érdemes belevágnia, akik valóban komoly brand kiépítésére törekednek. (A remarketing kampány ez alól mindenképpen kivétel, az közvetlen célteljesülés elérésére is alkalmas, és bizonyos esetekben az egyéb display hálózati célzások is alkalmazhatóak közvetlen konverziók elérésére.)

 

Banneres hirdetési lehetőségek

Ahogy a remarketing kampány bemutatásában is olvashattad, lehetőség van a Google banner szerkesztőjén keresztül létrehozni adaptív hirdetést. Ilyenkor címsorok és leírások megadása mellett fel kell töltened néhány képet, és a logódat.

Érdemes az adaptív készítésekor minden lehetőséget kihasználni, hogy a lehető legjobb minősítést érje el a bannered. Ehhez több címsort és leírást meg kell adnod.

A „hosszú címsor” esetében arra ügyelj, hogy a kép és a logó mellett önmagában ez a szöveg fog megjelenni a kreatívon. Egyéb esetekben egy kép, a logód és valamelyik címsor, és egy random leírás fog megjelenni a kitöltött elemekből.

Amennyiben inkább statikus, grafikus által elkészített bannereket használnál, az alábbi méretekben érdemes elkészítened/elkészíttetned:

 

  • 120*600
  • 160*600
  • 300*250
  • 336*280
  • 468*60
  • 728*90

 

Szeretnél display kampányt futtatni?

Kérj Google Ads hirdetéskezelés árajánlatot! Ezen a szolgáltatáson belül nem csak a display kampányokkal tudjuk segíteni a márkád felépítését, alkalmazhatjuk a YouTube kampányok hatékony megoldásait – és természetesen minden egyéb kampánytípust is!

Ha érdekel a téma, nézz szét blogcikkeink között is!