Google hirdetésről röviden

A Google hirdetések kapcsán amire a legtöbb érdeklődő gondol, az nem más, mint maga a Google Ads keresési hálózati kampánya. Ilyenkor a Google találati listáján tudjuk megjeleníteni hirdetéseinket azoknak, akik éppen keresést hajtanak végre. Valójában a Google hirdetési rendszere sokkal több „szimpla” keresési kampányoknál.

A keresőn túl a Google Ads segítségével jeleníthetünk meg képes hirdetéseket a több tízezer display hálózati partner oldalán, vagy videós hirdetéseket a YouTube-on. Számtalan értékesítési és brand építési lehetőséget nyújt ez a hirdetési platform.

Google keresési kampány

A Google keresési kampány hirdetés megjelenítési helyei

A keresési kampányokkal a Google felületén, az organikus, azaz ingyenes találatok felett és alatt jeleníthetünk meg hirdetéseket. A felső sávban maximum négy, az alsó sávban maximum három, azaz összesen hét hirdetési pozíció érhető el.

Egy hirdető domain egyszerre csak egy pozícióban jeleníthet meg hirdetéseket.

A hirdetési pozíció a hirdetések minőségétől, és a kattintási ajánlatoktól, azaz a versenytársak kattintásokért ajánlott licitharcától függ. Alapvetően nem az a kerül a lehető legjobb pozícióba, aki sokat hajlandó fizetni egy kattintásért, hanem az, aki relatíve jó minőségi mutatóval, azaz a Google szerint releváns célzással és hirdetéssel, és viszonylag magas kattintási licit ajánlattal rendelkezik.

A fentebbi okból kifolyólag különböző területek különböző kulcsszavai rendkívül eltérő kattintási árakkal rendelkezik. Egyes piacokon a 20 Ft körüli kattintás a jellemző, de szélsőséges esetekben 5-800 Ft is lehet. Szerencsére a szélsőséges esetek valóban ritkán fordulnak elő. Jellemzően 50-75 Ft az átlag. A hirdető csakis akkor fizet, ha rákattintanak a hirdetésére. A megjelenítésért nem.

Kinek ajánlott a Google keresési kampány?

Google keresési kampány gyakorlatilag minden vállalkozás számára ajánlatos lehet, amennyiben közvetlen ajánlatkérés vagy értékesítés a cél. Brand építésre korlátozottan használható. Erre a célra inkább a Google display kampányai alkalmazhatóak.

Amennyiben a vállalkozásod szolgáltatásait vagy termékeit gyakran keresik a felhasználók a Google szolgáltatását használva, javasoljuk, hogy vágj bele mihamarabb, mert rendkívül jól célozható kampánytípusról van szó, így nagyon hatékonyan, megtérülő módon futtatható.

A kivételek

Azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat, melyet nem, vagy még nem keresnek a felhasználók, nincs túl sok értelme ezen a platformon hirdetni. Ez esetban más marketing eszközt, vagy más kampánytípust ajánlanánk.

Ilyen probléma jellemzően az új típusú szolgáltatásoknál/termékeknél lép fel. Pl: Amíg a Segway eszközöket nem ismerték túl sokan, nagyon kevés keresés irányult ezekre a szavakra, így kár is lett volna „segway” szóra hirdetni a keresőben. Mostanra természetesen ez megváltozott, mert tudják az emberek, hogy mire kell keresni, ha ezt a terméket szeretnék megvásárolni.

A Google keresési hirdetések előnye

A Googlekeresési kampányok futtatásánál a legnagyobb előny az, hogy a felhasználókat aktív keresési fázisban érhetjük el. Ilyenkor a felhasználók meglévő problématudattal rendelkeznek, és a problémára keresik a megoldást, melyet a Te terméked vagy szolgáltatásod jelent számukra.

Ha LG hűtőszekrényt árulsz, milyen hatékonyabb módot tudsz elképzelni annál, mint hogy az „lg hűtőszekrény vásárlás” vagy az „lg hűtőszekrény akció” keresési kifejezésekre jeleníted meg a hirdetésedet.

Mi kell a keresési kampányok futtatásához?

Google Ads fiók létrehozásán és a hirdetési keret biztosításán túl egy hozzáértő kezelőre (persze ez lehetsz Te is, amennyiben kellő szakmai felkészültséggel rendelkezel) lesz szükséged. Ezen kívül semmi nem szükségeltetik hozzá.

Ezekre figyelj oda;

Fontos, hogy a kampányokat csakis abban az esetben futtasd, ha a konverziókövetések* megfelelően beállításra kerültek. Ellenkező esetben nem mérhető a kampányok megtérülése, és az optimalizálást is nagyban megnehezíti, ellehetetleníti.

(*Konverziókövetés: célteljesülés mérés, azaz akkor beszélhetünk konverzióról, ha az érdeklődő a vállalkozásod számára hasznos eseményt hajt végre. A webáruházaknál ez jellemzően a vásárlás, szolgáltatásoknál pedig az ajánlatkérések megtörténte.)

Érdekel még több információ a Google hirdetésekről? Olvass tovább a blogunkban!

some-alt
Google Ads

Ezért ne keress rá a fizetett hirdetéseidre!

A legtöbbünk vállán ott ül az ártatlan angyalka mellett a ravasz kisördög is, aki folyton azt suttogja a fülünkbe: keress rá a saját Ads-hirdetéseidre! Ellenőrizd, hogy futnak-e! Azonnal meg kell tudnod, hogy hányadik helyen hozza azokat a Google! Ismerősen csengenek neked is ezek a mondatok? Akkor jó helyen jársz. Olvasd tovább cikkünket! Megértjük, ha benned is megfogalmazódott már, hogy rákeresel a saját kulcsszavaidra, urambocsá rá is kattintasz a hirdetéseidre. Ezeknek azonban súlyos követk...
602x496
Google Ads

Top Google Ads hibák – Te ne kövesd el őket!

Akár induló vállalkozásod van, akár régebb óta működő céged felfuttatását tervezed, a Google Ads hirdetésekkel nem lőhetsz mellé. A szöveges és képi hirdetéseknek köszönhetően viszonylag rövid idő alatt eljuttathatod a fontosabb üzeneteidet a célközönségednek, és ha igazán jól csinálod, ezekből konverziók is születhetnek (szolgáltatás igénybevétele/vásárlás). Ha úgy érzed, túl sokat áldoztál már erre eredmény nélkül, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kampányaid összeállítása közben te is elköve...
some-alt
Általános marketing Facebook - blog Google Ads SEO

SEO, SEM, SMM – mi, micsoda az online marketingben?

Nekünk online vállalkozóknak minden esetben az a legfontosabb, hogy a weboldalunknak megfelelő forgalma legyen. Minél többen látogatják a honlapunkat, annál nagyobb az esélyük arra, hogy igénybe veszik a szolgáltatásukat vagy megrendelik a termékeiket. Ezt erősítendő több online marketing-stratégiát is bevethetünk: a SEO, a SEM és az SMM is hozzásegíthet minket a hatékony forgalomnöveléshez. Tudd meg, hogyan támogatják a felsoroltak a látogatószerzést! Cikkünkben kielemezzük mindet. A SEO (Searc...

Mely szolgáltatásunk igénybevételével érheted el ezt a kampánytípust?

Google Ads hirdetéskezelési szolgáltatásunk tartalmazza a Google hirdetési rendszerének összes lehetőségét, tehát azon keresztül minden számodra hatékony kampánytípust alkalmazunk!