A Youtube videó hirdetésről röviden

Videó hirdetések segítségével reklámokat jeleníthetsz meg a YouTube-on. Brand építés szempontjából tökéletes hirdetési megoldás lehet ez azoknak, akik rendelkeznek megfelelő videó anyaggal, vagy annak előállításához szükséges anyagi kerettel.
Közvetlen értékesítésre korlátozottan alkalmas lehet, de ehhez nagyon precíz tervezésre van szükség!

youtube hirdetés

Hirdetői ellenérzések a YouTube hirdetésekkel szemben

A YouTube hirdetésektől rengeteg vállalkozó tart, mivel ellenérzéseik vannak az ilyen típusú hirdetésekkel szemben, azonban ezek alaptalanok.
A fő indok a videó hirdetések elutasításának kapcsán: “Mindenki utálja a YouTube hirdetéseket. Alig várják a felhasználók, hogy leteljen a továbbléptetési lehetőség megjelenéséhez szükséges 5 másodperc!
Gondoljunk csak bele, hogy mi van akkor ha a hirdetések célzása releváns.
Tegyük fel, Shakira rajongó vagy, és jön Magyarországra koncertezni. Ki nem hagynád…
Jön veled szembe egy YouTube hirdetés arról, hogy Shakira jön; egészen biztos, hogy nem továbblépteted kényszeresen a videó hirdetést, hanem megnézed, hogy milyen információt tartalmaz a kedvenc énekesnődről!
A kulcs a pontos célzás. A nélkül minden hirdetés hatástalan, drága, és idegesítő a közönségnek.

A videó hirdetések előnyei

A YouTube-on történő hirdetések rendkívül hatékonyan tudják építeni a vállalkozás hírnevét, amennyiben a hirdetett videó minősége tökéletes, és a célcsoport beállítása megfelelő.
Remarketing hirdetésként bizonyos esetekben akár termék eladási céllal is futtatható. Ilyenkor azokat a YouTube-on böngésző felhasználókat szólítjuk meg ismét, akik jártak a weboldalunkon, esetleg megnéztek egy videót YouTube csatornánkon.
A videó megtekintők remarketing listára történő gyűjtése és ismételt megszólítása is remek lehetőségeket hordoz magában!
Az elmúlt években jól teljesített ez a technika a politikai kampányok során is. Olyan videóláncokat alakítottak ki a hirdetések kezelői, amelyben akkor láthatta a felhasználó a következő videót, ha már az előző megtekintőinek remarketing listáján szerepelt. Így elkerülhető a felhasználókból való unalom kiváltás, és a teljes, videókon átívelő üzenet átadhatóvá válik az arra fogékonyaknak.

Milyen a jó YouTube hirdetés

A jó videós hirdetés rendkívül erős, figyelemfelkeltő felütéssel rendelkezik. Az első 5 másodpercben el kell érni azt, hogy a felhasználó meg akarja nézni a videót teljes egészében. Ha ez nem sikerül, elvesztettük.
A videó minősége nagyon jó kell legyen, mind tartalmi, mind képminőségi és vágási szempontból. Mindenképpen érdemes felkeresni ennek érdekében reklámfilm készítő szakembert.
Milyen hosszú legyen a videó anyag?
Azt szoktuk javasolni a tapasztalataink alapján, hogy 30-35 másodperces hosszra érdemes törekedni, ugyanis a hirdetőnek akkor kell a megtekintésért fizetnie, ha a felhasználó megnézett 30 másodpercet a videóból. Amennyiben a kisfilm rövidebb, mint 30 másodperc, akkor a teljes anyag megtekintése után kell fizetni. Ha 30-35 másodpercre törekszünk, van elég ideje az érdektelen felhasználóknak elléptetnie a hirdetésünket, így nem kerül majd hirdetési pénzbe. Így sokkal inkább a releváns érdeklődőkért fogunk fizetni.

A YouTube videó hirdetés hátrányai

A kellő szakértelem nélkül beállított – pontatlan – célzás akár ellenérzést is kiválthat az érdektelen felhasználókból. Ez a márka építésén inkább csak ront, mintsem használ.
A megfelelő igényességet nélkülöző, rosszul felékített videós hirdetések hatékonysága rendkívül gyenge. Rossz videóval inkább ne álljunk neki a reklámozásnak a YouTube hálózatán!
A videó hirdetések inkább brand építésre használhatóak. Ott is borítékolható, hogy kevés weboldal látogatás lesz eredményként. A hatékonyság inkább az elérésben és a videó megtekintésének hosszában mérhető. Ez fejben nem is a hátrányokhoz sorolandó, hanem inkább a “jó tudni” kategóriába.

YouTube hirdetési formátumok

A videós hirdetések Google Ads-en keresztüli lehetőségeiről a Google is nagyon szemléletes leírást állított össze, de mi is átvesszük röviden, lényegre törően a lehetőségeket.

Jelenleg hat féle hirdetési formátum közül választhatunk:

  • Átugorható videóba ágyazott hirdetések – A felhasználó által választott YouTube videó megtekintése előtt vagy alatt elinduló, 5 másodperc után tovább léptethető videós hirdetés.
  • Nem átugorható videóba ágyazott hirdetések – Ez esetben a videó hirdetés maximum 15 másodperces lehet (ellentétben például az átugorható hirdetéssel, ahol gyakorlatilag bármilyen hosszú videót hirdethetünk). A felhasználók nem ugorhatják át ezeket a hirdetési videókat.
  • Videófelfedezési hirdetések – Ez gyakorlatilag egy videó ajánlóként jeleníti meg a hirdetést. A felhasználó a videó előnézete és rövid leírása alapján dönthet úgy, hogy hogy megtekinti a videót. Talán ez a legkevésbé “erőszakos” módja a megtekintések eléréséhez.
  • Rövid hirdetések – A nem átugorható hirdetésekkel megegyezően kötelező a felhasználóknak végignézniük ezeket a formátumú hirdetéseket, azonban videó a maximális hossza 6 másodperc.
  • Nem beágyazott hirdetések – Ezen formátum esetében a hirdetés a Google videópartnerek webhelyein illetve mobil applikációkban jelenhet meg; csakis mobil készülékeken. A videó automatikusan, némítva elindul, melyre a hangot a felhasználó kapcsolhatja be igény esetén.
  • Fejléc-szalaghirdetések – Ez a típusú hirdetés kifejezetten nagyvállalatoknak, nagy marketing költségvetésű hirdetőknek ajánlott. A KKV szektorban nem jellemző ennek használata. Csakis brand építési célokra ajánljuk. A YouTube főoldalán helyezhető el segítségével hirdetés, Google értékesítési képviselőn keresztül, YouTube-médiaelhelyezés foglalás esetén.

Mi kell a YouTube hirdetéshez?

A Google Ads hirdetési fiókon túl szükség lesz egy YouTube csatornára, ahova a hirdetési videó kerül feltöltésre. Ezt a csatornát össze kell kapcsolni a Google Ads fiókkal, hogy videó remarketing listára gyűjthessük a megtekintőket.
Ezen túl már csak az igényesen összeállított videó hirdetésre lesz szükség.

Melyik szolgáltatásunkon keresztül érhető el ez a kampánytípus?

Google Ads hirdetéskezelési szolgáltatásunk tartalmazza a videós hirdetések indításához és optimalizálásához szükséges elemeket is.